28.02.2024
Poznámka k vlastnímu dovozu vína
 
Vlastní dovoz vína – už jste to zkoušeli?
 
Jistě vás napadlo nabídku své restaurace, hotelu nebo penzionu obohatit o některé z výborných vín, které jste ochutnali na svých cestách. Ale vůbec to není jednoduché a my se s vámi rádi podělíme o zkušenosti, které nám zaslal jeden z našich inzerentů.
 
Během dovolené provozovatel jedné větší restaurace objevil nádhernou rodinnou farmu, jejíž součástí bylo i vinařství. Po ochutnání místních produktů se rozhodl, že zkusí vybraná vína dovézt do své restaurace. A to s vědomím, že to nebude tak jednoduché, neboť země původu není členskou zemí EU.  Víno v lahvích chtěl dovážet pouze pro potřeby své restaurace, podávané i jako rozlévané. Nepředpokládal, že by za rok překročil zákonem stanovené limitní množství tisíc hektolitrů.
 
Po několikatýdenním zjišťování potřebných náležitostí svůj záměr vzdal. Zkrátka ho odradil celý dovozní proces, který ve stručnosti zahrnuje:
  •          registrace dovozce u Státní zemědělské a potravinářské inspekci, že společnost bude působit jako dovozce vína ze třetí země (země mimo EU),
  •          je třeba požádat celní úřad o přidělení čísla o přidělení čísla EORI,
  •          dovážené víno musí být před vstupem do EU nahlášeno v systému TRACES,
  •          dovozce musí zajistit identifikovatelnost a sledovatelnost produktu (zajistit průvodní doklad),
  •          dovážené víno musí projít celním řízením (společnost vydá celní prohlášení).
 
Dále má dovozce povinnost při dovozu vína dle čl. 90 odst. 3 nařízení (EU) č. 1308/2013 a dle čl. 20 nařízení (EU) 2018/273 povinnost předložit v místě vstupu doklad VI-1,
jež je tvořen:
a) částí „osvědčení“, vystavenou subjektem ve třetí zemi, ze které produkt pochází (na seznamu 6 (list 06) zveřejněném Komisí na adrese:
    http://ec.europa.eu/agriculture/markets/wine/lists/index_en.htm),
b) částí „zpráva po rozboru“ výsledku analýzy vypracovanou úřední laboratoří země, ze které produkt pochází.
 
Osvědčení a zpráva o výsledku analýzy se vyplňují na samostatném formuláři VI 1 (Příloha VII část I nařízení (EU) 2018/273) nebo VI 2 – výpis z dokladu VI 1 nebo jiného dokladu VI 2 (Příloha VII část II nařízení (EU) 2018/273). Oba dva doklady jsou označeny pořadovým číslem, které v případě dokladu VI-1 přiděluje příslušný subjekt (podepsaný odpovědným pracovníkem) a v případě výpisu VI-2 opatřené razítkem CÚ.
 
Doklad VI-1 musí být podepsán odpovědným pracovníkem příslušného subjektu a odpovědným pracovníkem pověřeného subjektu nebo útvaru uvedeného na seznamu v čl. 51 odst. 1 nařízení (EU) 2018/273.
Doklad VI-1 nemusí být předložen u produktů pocházejících a dovážených ze třetích zemí v nádobách o objemu nejvýše 10 litrů, označených etiketou a opatřených jednorázovým uzávěrem, jestliže celkové přepravované množství, které může být tvořeno vícero jednotlivými zásilkami, není větší než 100 l a dále v případech dle čl. 21 nařízení (EU) 2018/273.
  •  v případě prodeje láhví je nutné lahve vína dooznačit v českém jazyce (zejména druh výrobku, provenience, skutečný obsah alkoholu v obj., název stáčírny, název dovozce, obsah oxidu siřičitého/siřičitanů);
  •  vinařské produkty dále v souladu s § 27 odst. 8 zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, musí být skladovány v řádně označených nádobách, aby nemohlo dojít k záměně a aby bylo možné kdykoli prokázat jejich původ.
 
Všechny potraviny uváděné na trh v rámci EU musí splňovat obecné požadavky na označování. Zodpovědnost za to, že jsou dovážené potraviny bezpečné, nese dovozce.  Jakým způsobem si bezpečnost svých výrobků zajistí, je na něm. Může si např. vyžádat od dodavatele v zahraničí laboratorní rozbory, nebo si je nechat udělat v některé z českých laboratoří akreditovaných pro vyšetřování potravin.