28.02.2024
Spropitné ve světě
Jen na okraj – o spropitném v restauracích USA
Spropitné je v téměř všech státech světa běžnou praxí. Očekávání spropitného nebo jeho výše se liší podle kultury a tradic jednotlivých regionů. Dokonce v některých kulturách se spropitné neočekává a jeho nabízení by mohlo být dokonce považováno za blahosklonné nebo ponižující.
V tomto ohledu nás zaujal článek popisující praxi v USA, jehož obsah jsme zredukovali do následujících dvou odstavců.
Koncem roku 2021 ve Spojených státech provedla společnost Popmenu rozsáhlý průzkum o změně spotřebitelského chování zákazníků v restauracích v souvislosti s koronavirovou krizí. Ve Spojených státech je otázka výše spropitného o to palčivější, neboť v mnoha státech mohou restaurace ze zákona platit obsluhující personál pod minimální mzdou z důvodu očekávaných příjmů ze spropitného. Uvádí se, že spropitné může tvořit více než 60 procent celkových výdělků.
Publikované výsledky šetření konstatují, že zatímco spropitné ve výši okolo 15 % bylo v restauracích s posezením v průběhu minulých let běžnou praxí, pak v druhé polovině roku 2021 více než polovina zákazníků dává spropitné 20 % nebo více a 1 z 5 spropitné přes 25 %. Jako důvod se uvádí solidarita zákazníků se zaměstnanci restaurací postižených snížením poptávky.